Jídelní lístek - menu

Naše menu dle aktuální nabídky

Snídaně - čaj, džus, káva, mléko, chleba, salám, vejce, máslo, sýr, musli, jogurt, marmeláda

Polévka 

Namíchaný tatarák z hovězího zadního s topinkami opečenými na sádle nebo na sucho

Steak z hovězí roštěné,  ze svíčkové

Naše speciality 

dlouho pečená, dušená nebo konfitovaná hovězí masa.

Dlouho pečená masa, které budete milovat. I když se maso peče dlouho, není potřeba vystávat v kuchyni. Nejlépe je péct maso přes noc a počkat si na ten šťavnatý zázrak.

Vaření hovězího masa odrazuje mnoho kuchařek právě proto, že výsledný efekt se často nepovede a maso zůstává tužší. Máme z dětství zafixovanou tu žvejkavou chuť a střežící učitelku ve školní jídelně, která nás nutila, to všechno sníst. Když ale jednou ochutnáte hovězí masa „pomalu pečené v troubě“ neuvěříte věřit, že je to hovězí.  

A u nás sklidilo velké nadšení, proto jsme se zaměřili na pomalu pečené hovězí. 

Jaký je fígl? Právě v tom pomalém pečení v troubě. Maso je potřeba minimálně 6-8-10 hodin péct při teplotě 100 - 120 stupňů. Při této teplotě dochází k tomu, že kolagen obsažený v mase, který může právě za tu tuhost a šlachovitost, se při pomalém pečení rozpadá na želatinu a maso je tak neuvěřitelně měkké, jemné, šťavnaté. Doslova se rozpadne na talíři. Navíc pokud je maso z kvalitního zdroje, je právě tento kolagen tělu velice prospěšný, a to hlavně kloubům. Ty naše babičky věděly …

 

Hovězí líčka 

Hovězí lýtka - osobucco

Hovězí krk - plec

Hovězí roštěná

 

Přílohy

omáčky - s žampiony, se čtyřbarevným pepřem, s bylinkami, chilli,  česnekovo-křenový dip

chleba

rýže

brambory vařené, opékané, šťouchané

bulgur 

restovaná sezonní zelenina

Mix salát, z čerstvé sezonní zeleniny, olivový olej

Krupicová kaše s ovesnými vločkami, s máslem, čokoláda 72%, hruškový džem

Výběr zmrzlin

Alko a nealko nápoje, domácí limonády