Jak na dlouho pečené hovězí maso

Naše speciality na Chalupě u Matúšů

jsou dlouho pečená, dušená nebo konfitovaná hovězí masa.

Dlouho pečená masa, které budete milovat. I když se maso peče dlouho, není potřeba vystávat v kuchyni. Nejlépe je péct maso přes noc a počkat si na ten šťavnatý zázrak.

Vaření hovězího masa odrazuje mnoho kuchařek právě proto, že výsledný efekt se často nepovede a maso zůstává tužší. Máme z dětství zafixovanou tu žvejkavou chuť a střežící učitelku ve školní jídelně, která nás nutila, to všechno sníst.
Když ale jednou ochutnáte hovězí masa „pomalu pečené v troubě“ neuvěříte věřit, že je to hovězí.  A u nás sklidilo velké nadšení, proto jsme se zaměřili na pomalu pečené hovězí.
Jaký je fígl? Právě v tom pomalém pečení v troubě. Maso je potřeba minimálně 6-8 hodin péct při teplotě 100 – 120 stupňů. Při této teplotě dochází k tomu, že kolagen obsažený v mase, který může právě za tu tuhost a šlachovitost, se při pomalém pečení rozpadá na želatinu a maso je tak neuvěřitelně měkké, jemné, šťavnaté. Doslova se rozpadne na talíři. Navíc pokud je maso z kvalitního zdroje, je právě tento kolagen tělu velice prospěšný, a to hlavně kloubům. Ty naše babičky věděly …

Pečeme:

Hovězí líčka

Hovězí lýtka – osobucco

Hovězí krk – plec

Hovězí roštěnou

Hovězí žebra

Nejlepší je maso přední, které je „prorostlé“, zadní maso je moc „suché“.

Jako příloha jsou nejlepší  omáčky – s žampiony, lesními hříbky, se čtyřbarevným pepřem, s bylinkami, chilli nebo i za studena česnekovo-křenový dip.

Hovězí maso dáme do pekáče v celku nebo nakrájíme na kostky či plátky, tak, aby byl do 3/4 zaplněný, osolíme, přidáme koření a jiné přísady(pokud chcete použít), přiklopíme víkem pekáče, nepodléváme a vložíme do trouby na 120 stupňů.  Nejlépe je péct v troubě jen sálavým teplem bez horkovzduchu – ten vysušuje.
Pomalu pečeme přikryté minimálně 6 – 8 hodin. Maso opravdu vůbec nepodlévám, nekořením, jen osolím na 3 kg zarovnanou 1 polévkovou lžící.

Po upečení masa můžete na sporáku orestovat na sádle nakrájenou cibuli v dostatečném množství. Protože např. cibulová omáčka se nijak nezahušťuje, používá se cibule 1 : 1 k masu.

Omáčky dochutíme, okořeníme, přidáme orestovanou zeleninu, houby apod. – zkrátka to, co nám chutná a přidáme k masu, dosolíme, necháme projít teplem v troubě zakryté cca půl hodiny na 150 stupňů a můžeme servírovat…

Upozornění – upečené hovězínmaso je nejlépe krájet za studena, pokud je pečete v celku, čerstvé se rozpadá.

Podáváme s dušenou, grilovanou nebo syrovou zeleninou, rýží, bulgurem, bramborovou kaší… záleží na Vašem výběru.

Přejeme dobrou chuť…a nebo se k nám přijeďte podívat a ochutnat

Jaroslava Matúšová
Nabízím propojení prožitku chuťového s prožitkem tvoření. Chvíle pohody na chalupě, v srdci Jeseníků, kde se člověk na malou chvíli odpoutá od životního shonu a užije si volný čas. Pozná nové lidi, sdílí okamžiky, zážitky. Můj příběh si přečtěte tady >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *